Trecem printr-o perioadă care ne testează din punct de vedere psihologic și ne pune față în față cu frica, cu boala sau chiar cu moartea. Teama de virus/ necunoscut ne poate amplifica emoțional. Pot apărea gânduri iraționale și poate crește anxietatea dincolo de nivelul la care acest lucru să ne mai fie de vreun ajutor.

Câteva instrumente ce ne-ar putea susține igiena psihică în această perioadă plină de provocări emoționale:

 

  1. Distincția între ceea ce este în puterea noastră și ceea ce nu este. 

 

Are maxim sens să facem ceea ce stă în puterea noastră și să ne luăm măsuri de protecție dar e cu totul inutil să avem așteptări de la ceilalți și să ne frustrăm când lucrurile nu se întâmplă așa cum ne-am așteptat. Frustrarea noastră nu va schimba nimic în realitate dar ne va virusa starea de bine.

 

2. Monitorizarea informațiilor care vin de la corp și susținerea lui prin relaxare, conectare și îngrijire mai degrabă decât monitorizararea obsesivă a informațiilor care nu schimbă cu nimic  ceea ce avem de făcut: igienă și protejare.

 

Are sens să acordăm atenție corpului nostru și să-l susținem atât cu vitamine dar și cu emoții pozitive. O bucurie pe zi și formularea  recunoștinței pentru experiențe, gesturi și persoane ar putea fi de mare ajutor pentru a nu ne contamina cu gânduri sau emoții care mai mult ne vor încurca în găsirea de soluții optime.

 

3. Practicarea unor exerciții de păstrare a simțurilor în prezent pentru a nu amplifica emoțiile inutil.

 

Meditațiile și exercițiile de mindfulness ne pot goli mintea de griji inutile:

Pune atenția pe respirație, numără secundele inspirației și expirației. În timp ce aerul intră și iese devino atent la sunete. Încearcă să decizi care este cel mai intens și cel mai puțin intens. Privește obiectele din jurul tău. Care îți produce bucurie? Explorează. Experimentează conștient gustul, mirosul și tot ceea ce te atinge. Trăiești și asta e în sine bucurie.

 

4. Conștientizarea faptului că putem să avem grijă de noi și de ceilalți fără stres, panică sau anxietate.

 

Este o iluzie faptul că dacă ne stresăm, agităm sau tensionăm vom putea fi eficienți sau mai apărați de viruși sau orice alt pericol. Important este să ne concentrăm pe a aplica măsurile de protecție recomandate și să fim mulțumiți cu eforturile noastre. Fă ceea ce este necesar dintr-o stare de bine.

 

5. Renunțarea la judecata celorlalți; criticarea și furia amplificată scad imunitatea (emoji)

Este posibil ca oamenii să se comporte iresponsabil din frica de boală, necunoscut sau moarte. Ai înțelegere față de ei și asigurată-te că nu te va afecta ceea ce fac. Fă ceea ce depinde de tine. Nu toată lumea poate să conțină experiențe emoționale atât de intense, iartă-i.

 

Academia C.L.A.R recomandă să transformi acest timp într-o oportunitate! 

  • Oferă-ți timp pentru reconectare cu propria viață și evaluează-ți prioritățile și valorile.
  • Conectează-te la ceea ce este cu adevărat posibil, în puterea ta și de ajutor în situația prezentă. 
  • Interiorizează-te și conectează-te la ceea ce este mai bun și mai profund uman în tine ca să îi poți susține și pe cei din jurul tău.
  • Reevaluează ce simți că necesită să fie reevaluat, ia-ți câteva lecții, crește-ți toleranța la frustrare, ia amintirile acestor zile și transformă-le în informații și competențe pentru a putea construi ceea ce îți dorești în viitor. Există viață după viruși. Investește în anticorpi atât împotriva virușilor fizici cât și psihici.

 

Să fim acasă fizic, emoțional și spiritual pentru a putea fi de partea noastră în vârtejul actual de emoții, gânduri și informații!

 

Gând bun,

Echipa Academiei C.L.A.R.