Povestea academiei: De ce a apărut

A fost o dată ca niciodată o profesoară, o profesoară foarte sensibilă la zbuciumul emoțional al elevilor ei. O durea sufletul să i vadă cum se pierd în tristețe, cum sunt copleșiți de furie și cum dispar, pur și simplu, sub impactul vinovăției sau al rușinii.

Cum profesoara preda psihologie, s-a gândit să o predea în așa fel, încât elevii ei să poată forma competențe de management emoțional atunci când învață. A început să predea motivația, memoria și imaginația făcând legătura cu ceea ce ei simțeau zi de zi. A asortat la fiecare lecție și câteva tehnici de schimbare a gândurilor, emoțiilor sau percepțiilor. Unii zic că obișnuia să facă imposibilul pentru elevii ei.

Într-o zi, l-a cunoscut pe Ionuț, un elev problemă din școala unde preda. Ionuț era o apariție sfidătoare prin simpla prezență: avea părul vopsit în minim 3 culori și probleme de comportament. Ridicase deja tonul amenințător la un profesor și amenințase cu bătaia câțiva colegi. Era adus în consiliul profesoral cu propunerea de a-i fi scăzută nota la purtare și chiar exmatriculat, pentru a da un exemplu celor care ar putea să nu respecte autoritatea profesorilor. Profesoara i-a întâlnit privire și i-a simțit tristețea. S-a apropiat să îi afle povestea. Ionuț își înmormântase mama în urmă cu 3 săptămâni. Ea fusese ucisă de tatăl lui într-o psihoză alcoolică, iar el avea grijă singur de cei trei frați mai mici de când tatăl său fusese arestat. Ionut nu avea cum să facă față emoțional la tot ce experimentase în ultima lună, dar nici colegii lui nu puteau conține furia lui. Profesorii lui Ionuț și-au dat seama că trebuie să intervină dar intervenția era un seacă, procedurală, de-conectată de la emoție și de la relație. Nu știau și nici nu cred că puteau face altceva. Profesoara din poveste a înțeles că toți au nevoie de suport pentru a face față emoțiilor dificile. A făcut un instrument pentru ca Ionuț să înțeleagă că furia lui nu are legătură cu nimeni. Că, uneori, în viață, se întâmplă lucruri îngrozitoare și că nu poți decât să le înțelegi și transformi în nutrienți pentru identitatea ta. Nu ajută să le dai mai departe așa cum le-ai primit. Dar ajută să le transformi în cunoaștere de sine, reziliență și capacitate de management emoțional. Instrumentul se numește Kit de educație emoțională CLAR și stă la baza tuturor programelor din Academia Clar.

Profesoara nu știe ce face acum Ionuț, îi vine din când în când prin minte și îi este profund recunoscătoare. Fără drama lui, poate nu ar fi înțeles niciodată misiunea ei: de a conștientiza oamenii care lucrează cu oameni de importanța conectării emoționale atunci când, zilnic, poți privi povești grele de viață.