C.L.A.R. pentru traineri

Formarea C.L.A.R. este un ghid de încredere, folosit în aria dezvoltării personale, creat de psih. dr. Alina Căprioară pentru profesioniștii care doresc să folosească psihologia ca metodă practică de gestionare a emoțiilor.

Urmează programul nostru de formare, iar în doar 4 luni vei face pasul de la teorie la practică și vei putea folosi toate instrumentele psihoeducaționale puse la dispoziție de Academia CLAR. La încheierea stadiului de pregătire vei putea să folosești metoda CLAR, atât pentru dezvoltarea ta, cât și pentru a susține cursuri individuale sau de grup.

Concomitent, procesul de mentorat te va susține în dezvoltarea ta profesională, până când vei avea încredere deplină în abilitățile tale de trainer. Metoda se adresează psihologilor, consilierilor școlari, profesorilor și managerilor de resurse umane. 

Metoda CLAR pentru Adulti
Metoda CLAR pentru Adulti
Metoda CLAR pentru copii 04

FORMARE

Formarea C.L.A.R. presupune parcurgerea procesului de dezvoltare personală într-un proces de grup C.L.A.R., pe o perioadă de 4 luni. Procesul îmbină studiul teoretic compus din 6 procese psihice, concomitent o formare practică în procese de grup săptămânale, focusul fiind pe conștientizarea conceptelor psihologice care se aplică în viața de zi cu zi.

La finalul acestui program, participanții vor obține abilitățile de lucru necesare pentru a putea susține procese de conștientizare individuale și de grup. Continuată cu un training pe metode și tehnici specifice, formarea te poate face trainer C.L.A.R. Programul de mentorat, asistența în procesele de grup și tabăra anuală, completează procesul de formare și rafinează tehnicile învățate. 

BENEFICII

 • Înveți o metodă unică care completează formarea ta de bază;
 • Procesezi săptămânal experiențele care pot genera conflicte, stres, apatie și alte comportamente negative;
 • Aparții unei comunități cu practici și valori comune;
 • Ai parte de un context generos care susține dezvoltarea personală;

TESTIMONIALE

„Formarea CLAR pentru mine a fost ca un fitness emotional și mental, o experiență de conectare cu mine, cu colegii din formare, dar și o experiență de actualizare a identității mele de trainer. Când mi-a scris Alina că face formare, am simțit în tot corpul DA-ul, știam cât de fain lucrează ea și îi știam și misiunea – aceea de a crește competența emoțională, om cu om, resursă cu resursă.

M-am alăturat echipei ei din dorința de a deveni un trainer mai conștient în rolul de formator: la finele procesului, am primit metoda CLAR, mi-am crescut competența emoțională, au intrat oameni noi în viața mea (într-o perioada de distanțare socială, am legat multe conexiuni autentice). În plus, de actualizare au beneficiat automat toate rolurile din mine, nu doar cel de formator căci structura trainingului de 3 zile face-to-face, urmată de parcurgea timp de 4 luni la CLAR 1 (terapie de grup)  mi-a adus rigoare, constanță și a permis instalarea conceptelor de la nivel cognitiv “știu/cunosc” la un nivel mult mai profund de “sunt” și “fac” (competența emoțională). 

Mai simplu, formarea în CLAR este TRANS-formatoare. Mulțumesc cu recunoștință Alina, Iunia si Cristina 🙂 „

Raluca Petrache, trainer

FAQ

Formarea CLAR are 4 etape: 

 • Dezvoltarea personală CLAR – 18 săptămâni
 • Training metode și tehnici – 3 zile
 • Program de asistență la un grup CLAR – 18 săptămâni 
 • Program de asistență în tabăra anuală CLAR – 4 zile

CURS METODE ȘI TEHNICI

Programul Metode și Tehnici îți oferă ocazia de a înțelege și exersa metodele și tehnicile folosite în procesele de conștientizare ale metodei C.L.A.R. Scopul programului este de a dezvolta competențe practice în lucrul cu clienții, prin interogarea conștientă a proceselor psihice.

Programul este o completare la programele de formare continuă, pe care specialiștii din domeniu le au la dispoziție, oferind și posibilitatea de a intra ca formator sau partener în cadrul Academiei C.L.A.R. 

BENEFICII

 • Fixarea tehnicilor specifice CLAR
 • Schimb de experiență continuă cu alți trainer și formatori
 • Exersarea abilităților de trainer într-un cadru securizant
 • Oportunități de dezvoltare personală
 • Apartenența la o comunitate de practicieni formați în metoda C.L.A.R.

TESTIMONIALE

Formarea în metoda C.L.A.R. a început pentru mine într-un moment al vieții destul de confuz. Cunoșteam metoda de ceva timp, dar nu îmi imaginasem niciodată că aș putea să o aplic prin cunoștințele și abilitățile pe care mi le însușisem deja (limbi străine, teatru) pentru a crea cadre de dezvoltare personală pentru copii și adolescenți.

Procesul de formare a fost unul dificil întrucât presupune și o cunoaștere a sinelui, mai presus decât „învățarea” conceptelor teoretice, dar cu sprijinul trainerilor din Academia C.L.A.R. am reușit să termin formarea găsind beneficii pe plan personal înaintea celui profesional. Lucrând cu alți colegi am putut înțelege mai bine metoda de lucru în cadrul grupului, am descoperit multe resurse în noi ce ne definesc ca traineri și am creat legături puternice, sprijinindu-ne în acest proces.

Programul de mentorat ce a urmat a consolidat și mai bine ceea ce am deprins în cadrul grupului de dezvoltare personală și a trainingului de metode și tehnici, având posibilitatea să pun în practică metoda C.L.A.R., alături de tehnici de exprimare prin limbi străine și exerciții de teatru. Finalul grupului de copii ținut în acest program a fost unul revelator întrucât îmi doresc și mai mult acum să practic dezvoltarea personală pentru mine însumi pentru a putea susține și mai multe persoane ce participă la cursurile Academiei C.L.A.R.

Alex Mazăre, consilier în dezvoltare personală

TABĂRA

Tabăra CLAR este evenimentul anual care aduce laolaltă membrii comunității CLAR, cu scopul de a la oferi noi contexte de învățare și dezvoltare personală, care să le fie utile în plan personal și profesional. Formatorii și activitățile desfășurate în tabără au ca obiectiv creșterea nivelului de conștientizare și însușirea unor noi competențe practice, pentru a putea gestiona cu succes situațiile cotidiene.

Bootcampul educațional CLAR este un proces de conștientizare emoțională a situațiilor școlare de tip: stres, conflicte, apatie, izolare sau eșec școlar. Fiecare zi este tematică și presupune exersarea metodei CLAR pentru o gestionarea emoțională sănătoasă a situațiilor descrise mai sus.

BENEFICII

 • Înveți o metodă unică care completează formarea ta de bază
 • Procesezi într-un mediu sigur experiențele care pot genera conflicte, stres, apatie și alte comportamente negative
 • Aparții unei comunități cu practici și valori comune
 • Ai parte de un context generos care susține dezvoltarea personală

TESTIMONIALE

Metoda Clar este foarte valoroasă, în primul rând datorită caracterului ei practic. Îți oferă o soluție cu care să gestionezi situațiile „complicate” emoțional. Ce se întâmplă, de ce se întâmplă și mai ales, ce se poate face.

În al doilea rand, are un caracter profund uman, în care se poate regăsi oricare dintre noi, datorită rădăcinilor sale filosofice. 

Intenția creatorului metodei a fost să facă accesibilă, la îndemână, psihologia. Pentru că, până la urmă, științele vieții își împlinesc rostul atunci când ne ajută…în viața noastră de zi cu zi.

Cristina, psihoterapeut

INSTRUMENT C.L.A.R.

Instrumentul C.L.A.R. te ghidează în auto-evaluarea comportamentelor vizibile (stres, conflict, apatie, eșec sau izolare) și în identificarea cauzelor psihice ale acestora, oferindu-ți puterea de agestiona tot ceea ce te perturbă de la o viață echilibrată. Mai multe detalii:

FORMULAR DE ÎNSCRIERE

  politica de confidențialitate